Ile kalorii ma pizza neapolitańska 30 cm?

photo 1581873372796 635b67ca2008ixlibrb 1.2.1q80fmjpgcropentropycstinysrgbw1080fitmaxixideyJhcHBfaWQiOjE0MDU1N30

„Jesteś tym, co jesz”. Z popularnym stwierdzeniem trudno się nie zgodzić, ponieważ faktycznie wyżywienie ma ogromny wpływ na nasz wygląd i samopoczucie. Dlatego właśnie wielu ekspertów przestrzega przed spożyciem znacznej ilości potraw typu fast food, do których zalicza się pizza. Czy faktycznie może być ona dla nas niebezpieczna?

Z czego wynika kaloryczność potrawy?

To ciasto jest głównym dostarczycielem węglowodanów, które mogą przyczyniać się do zwiększania masy ciała. Najczęściej pizzę przygotowuje się na bazie mąki pszennej, która zawiera sporą ilość cukrów prostych i złożonych. One podnoszą kaloryczność potrawy i sprawiają, że pojedynczy kawałek pizzy może mieć ich nawet 400!

Oczywiście trzeba tutaj również doliczyć tłuszcz i węglowodany występujące w dodatkowych składnikach, choć ich znaczenie będzie znacznie mniejsze. Dlatego chcąc ograniczyć kalorie, powinniśmy przede wszystkim zrezygnować z wariantów zawierających tłuste wędliny oraz sery. Takie produkty mogą dodatkowo zwiększyć kaloryczność potrawy.

Jestem na diecie – muszę zrezygnować z pizzy?

Choć logika podpowiada, że to byłoby najlepsze rozwiązanie, nie zawsze chcemy całkowicie odcinać się od ulubionej potrawy. Dlatego przede wszystkim warto zachować umiar i mieć świadomość ile pojedynczy kawałek pizzy z krakowskich Azorów może dostarczyć nam energii. Dzięki temu łatwiej będzie nam ustalić porcję i wybrać odpowiadający wariant.

Możemy też spróbować zmniejszyć kaloryczność potrawy, poprzez wybór wariantu na cienkim cieście, lub z warzywnymi dodatkami. Będąc na diecie powinniśmy zrezygnować z sera żółtego i tłustych wędlin, takich jak boczek. W ten sposób ograniczymy kaloryczność potrawy i sprawimy, że będzie ona lekkostrawna. Trzeba również pamiętać o odpowiedniej porcji. Konsumpcja całej pizzy wiąże się z dostarczeniem do organizmu nawet kilku tysięcy kalorii na raz. Ale jeśli weźmiemy jeden lub dwa kawałki, nic strasznego się nie stanie.

Pizza to nie tylko samo zło

Choć duża ilość węglowodanów może przerażać, warto podkreślić, że ciasto dostarcza też sporą ilość cennych składników odżywczych. Mowa tu między innymi o witaminach grupy B, A, E oraz C, które występują w warzywnych dodatkach. W mięsie znajduje się pewna porcja białka oraz mikroelementów. Z kolei sos pomidorowy jest źródłem likopenu, który wspomaga pracę układu pokarmowego.

Jak widać pizza to nie tylko bomba kaloryczna i może zastąpić pełnowartościowy posiłek. Jak ze wszystkim warto jednak zachować umiar, zwłaszcza gdy mamy określony plan żywieniowy. W ten sposób zawsze będziemy mogli pozwolić sobie na kawałek ulubionej potrawy.

Może spodobać Ci się również:

unnamed file

Frezarka górnowrzecionowa co można zrobić? Jakie materiały możemy poddawać obróbce?

1 stycznia 2022

Frezarka to jedna z maszyn, która stosowana jest do obróbki wielu różnych materiałów. Dzięki tego typu urządzeniom można otrzymać mnóstwo elementów, bez których dalsze etapy produkcji byłyby niemożliwe. Należy tutaj…

Czytaj więcej

Biznes

Lifestyle

Porady