Jak jeść zdrowo i tanio?

Jak jeść zdrowo i tanio?

Od kilku lat panuje swoista moda na zdrowy styl życia. Wiele osób zaczęło ćwiczyć i zmieniło swoje nawyki żywieniowe. Co jakiś czas ogromną popularność zdobywają różne produkty żywieniowe, na przykład zielona kawa, nasiona chia czy orzeszki makadamia. Są one modne, ale też często potrafią wyczyścić nasze konto.

Czy bez tych wszystkich nowości można jeść zdrowo?

Oczywiście, że tak. W sklepach znajdziemy mnóstwo zdrowych produktów. Co więcej, wszystkie one są nam bardzo dobrze znane! Dobrym przykładem na tani i zdrowy produkt jest kasza gryczana. Zawiera mnóstwo mikro- i makro-elementów. Kasza jest stosunkowo niskokaloryczna, a przy tym jest bardzo sycąca. Nasza gryczana z powodzeniem może zastąpić importowaną kaszę bulgur, która jest stosunkowo droga.

Zielone zdrowie

A co z jarmużem? Ta roślina również w ostatniach latach stała się prawdziwym kulinarnym hitem. Co ciekawe jeszcze kilkadziesiąt lat temu jarmużem ozdabiano groby naszych bliskich. Jarmuż ma dość specyficzny smak, który nie każdemu przypadnie do gustu… Z powodzeniem możemy go zastąpić brokułami. One są delikatniejsze w smaku, a przy tym ich cena jest o wiele niższa. Świeże i mrożone brokuły znajdziemy praktycznie w każdym sklepie spożywczym.

Natkę pietruszki zna każdy z nas. Traktujemy ją jako element dekoracyjny, który nie ma większego znaczenia… Całkowicie niesłusznie! Natka pietruszki to prawdziwa bomba witaminowa: zawiera mnóstwo witaminy C, witaminy K, która wzmacnia naczynia krwionośne, a także witaminy z grupy B i sporo magnezu, wapnia i kwasu foliowego.

Jeśli chodzi o orzechy, to warto jeść dobrze nam wszystkim znane orzechy włoskie. Są ogólnie dostępne i bardzo zdrowe. Mają mnóstwo kwasów omega-3. W ich składzie znajdziemy także witaminę, selen, fluor, polifenole i magnez.

Słodkie zdrowie

Jeżeli mówimy o naszych lokalnych superfoods, to nie możemy zapomnieć o miodzie. W miodzie znajdziemy minerały, probiotyki i antyoksydanty, które pomagają nam walczyć z wolnymi rodnikami. Miód działa antybakteryjnie, antywirusowo i antygrzybiczo. Miód wspomaga naszą odporność. 

Co ciekawe, jest on jedynym produktem, który właściwie nigdy się nie psuje. Jakiś czas temu w jednej z piramid znaleziono zapieczętowane naczynia z miodem. Po dokładnych analizach uznano, że miód mimo upływu kilku tysięcy lat idealnie nadaje się do spożycia.. Oczywiście, każdy miód jest dość kalorycznym produktem, jednak w tym przypadku nie popadajmy w skrajności. Raczmy się nim, ale ze zdrowym rozsądkiem.

Może spodobać Ci się również:

unnamed file 7

Obiady jak u mamy w Nowej Hucie

1 grudnia 2021

Kraków jest jednym z najładniejszych miast w Polsce, dlatego bez wątpienia warto je zwiedzić. To nie tylko miejsce, gdzie można podziwiać liczne zabytki, piękny rynek, jest to bowiem także sposobność…

Czytaj więcej