Owoce i warzywa – świeże, czy mrożone? Czy przechowywane zachowują swoje wartości?

Owoce i warzywa najlepsze dla zdrowia są wówczas, gdy są świeże, spożywane tuż po zbiorach. Jednocześnie nie wszystkich skarbów roślinnych możemy dotrzeć w ciągu roku. O ile w sezonie letnim owoców i warzyw jest mnóstwo, o tyle zima to okres, kiedy witaminy należy uzupełniać odpowiednio przechowywanymi mrożonkami.
Nasuwa się tu pytanie, czy mrożone warzywa oraz owoce mają tyle samo wartości, co świeże? Jak mrozić, a przede wszystkim w jaki sposób rozmrażać, by zachować maksymalną ilość zdrowych substancji w roślinie? Podpowiadamy poniżej.
Utrwalanie żywności przez zamrażanie – co zyskujemy, a co tracimy?
Owoce to delikatne produkty i wymagają równie delikatnego traktowania. Mrożone borówki, czy maliny, aby nie stracić na swoich walorach powinny być poddane działaniu niskiej temperatury najszybciej po zbiorach. Takie owoce musza być dojrzałe i bez oznak nadpsucia.
Utrwalone w ten sposób warzywa i owoce minimalnie tracą na wartościach odżywczych. Również smak i aromat się nie zmienia, pod warunkiem rozmrażania w odpowiedni, powolny sposób. Właściwy sposób zamrażania gwarantuje, że owoce nawet po pół roku będą w pełni wartościowe, a więc doskonale sprawdzą się zimą.
Jakie gatunki owoców mrozić i zachować ich bujny skład odżywczy?
Owoce w zależności od gatunku różnią się składem odżywczym. Minerały, mikroelementy i witaminy są we wszystkich owocach, jednak ich ilości są inne, w zależności od gatunku. Na zimę warto zamrażać maliny, jagody, czy owoce leśne, ze względu na bogactwo witaminy C i A i tych z grupy B oraz składników wspierających układ odpornościowy.
Kolejnym kryterium może być okres dojrzewania owoców, które będą w sam raz na zimę. Truskawki wcześniej dojrzewają, maliny, wiśnie, czy jeżyny później. Z części owoców można zrobić doskonałe dżemy, a część zachować w surowej postaci. Odmrożone będą miały zbliżony skład witamin, co owoce świeże.
Odmrażanie owoców i przetwarzanie, o czym warto pamiętać?
Ciekawostką jest, że przetwarzanie owoców po ich odmrożeniu, np. gotowanie, powoduje mniejszą utratę witamin, niż w przypadku świeżych produktów. Istotne jest również to, że podczas zamrażania zachowane są najbardziej prozdrowotne antyoksydanty zawarte w warzywach i owocach. Są odporne na niskie temperatury, a to oznacza, że po odmrożeniu nadal jest ich tyle samo, co w przypadku świeżych roślin.
Owoce i warzywa należy rozmrażać bezpośrednio przez spożyciem i nie zostawiać ich w ciepłym miejscu na wiele godzin, co zapobiega to utracie soku. Kolejną radą jest dodawanie do gotowania lekko zmrożonych warzyw lub owoców, aby zachować ich walory w gotującym się wywarze.
Może spodobać Ci się również:
Zniszczone zęby to ogromny problem dla wielu osób. Sytuacja ta wpływa negatywnie nie tylko na sam uśmiech, ale przede wszystkim zdrowie. Na szczęście istnieje wiele sposobów na to, aby poprawić…
Czytaj więcej