Pizza idealna, jak ją przyrządzić?
Już w starożytnej Grecji przygotowywano placki przypominające płaski chlebek, który skrapiano oliwą i dodawano czosnku i ziół. Rozpowszechniona na całym świecie włoska pizza jest ukontentowaniem starożytnych tradycji. O jej jakości i dobrym smaku zawsze przesądzi odpowiednio przygotowane ciasto.
Poszukując inspiracji do przygotowania własnej pizzy warto zajrzeć w miejsce, gdzie tradycyjna pizza wypełniona doskonałymi dodatkami zaspokaja każe, najbardziej wymagające kubki smakowe. Tu dobrym przykładem jest Pizza Kraków Żabiniec. Tradycja tu łączy się z miłością do wysokiej jakości świeżych składników oraz najwyższej klasy wykonaniem włoskiego placka.
Dobra pizza, czyli dla każdego coś dobrego
Cała pizza, od ciasta, przez dodatki, aż do sosu może być całkowicie zindywidualizowana. Jednakże pewne zasady tradycji warto zachować. A najbardziej tradycyjna pizza to ciasto drożdżowe, sos pomidorowy i ser mozzarella. Dodatkami są zioła takie, jak bazylia oraz oregano.
Aby ciasto było zgodne z tradycją, a jednocześnie dopasowane do indywidualnego gustu można przygotować je w wersji cienkiej i chrupiącej, albo grubej i puszystej. W zależności od preferencji można również użyć różnego rodzaju mąki i uczynić danie zdrowszym, a zarazem pożywnym.
Domowa pizza, czyli co potrzebne jest do jej wykonania?
Pizza to różnorodne danie, które można dopasować do swojego gustu. Jest na tyle proste w wykonaniu, że nie trzeba nawet posiadać wyjątkowych zdolności kulinarnych. Wystarczy znać podstawy gotowania i mieć niezbędne akcesoria kuchenne.
Dobór odpowiednich składników zależny jest również od „widzimisię” kucharza i jego wyobraźni. Niewątpliwie przygotowanie pizzy jest niedrogie i mało wymagające. Można we własnej kuchni przyrządzić wyśmienite ciasto drożdżowe oraz upiec pizzę w najróżniejszych formach.
Idealna pizza, jak zrobić ją perfekcyjnie?
Ciasto musi być odpowiednio wyrobione, a składniki takie, jak drożdże, czy mleko idealnie dobrane. Podstawą jest wypieczenie płaskiego placka. Może on mieć formę okrągłą, tradycyjną lub prostokątną z użyciem blachy do pieczenia. Nie można zapomnieć o dodaniu oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, gdyż ten właśnie składnik będzie miał duże znaczenie w strukturze pieczonej pizzy.
Dodatki i sos powinny doskonale komponować się smakowo. Aromatyczne zioła, czosnek oraz przyprawy nie mogą przykryć aromatem innych składników. Dobrze zbalansowane „nadzienie” na pizzę musi być uzupełnione wyjątkowym sosem pomidorowym. Najlepiej, jeśli jest on zrobiony osobiście ze świeżych pomidorów i koncentratu pomidorowego.
Może spodobać Ci się również:
Właściciele małych firm chętnie decydują się na opodatkowanie w formie karty podatkowej. Jest to bardzo prosta, intuicyjna forma opodatkowania. Karta podatkowa ma też jednak poważne wady. Zaleta karty podatkowej Zaletą…
Czytaj więcej