Smaczne i zdrowe zielone samoothie – z jakich składników przyrządzić?
W zdrowym odżywianiu ważny jest odpowiedni dobór składników i zbilansowanie w taki sposób, aby organizm wykorzystał cały potencjał zawarty w warzywach, owocach, zbożach i produktach mięsnych. Warzywa i owoce stanowią potężne źródło witamin i błonnika, czyli niezbędnych elementów do prawidłowego funkcjonowania. To sprawia, że niezależnie od uwarunkowań dietetycznych, są one niezbędnymi produktami w codziennym jadłospisie.
Dlatego warto w ciągu dnia przegryźć jabłko, zjeść marchewkę, albo postawić na ciekawe, smaczne i zdrowe smoothie owocowo – warzywne. Soki owocowe lub koktajle z owoców i warzyw to najszybszy sposób, by odpowiednią porcję witamin dostarczyć organizmowi. Szczególnie, jeśli chodzi o smoothie, to tak naprawdę każda kompozycja jest efektem wiedzy i wyobraźni.
Jakie owoce do smoothie wybrać, aby było pożywne, soczyste i wyraziste w smaku?
Zielone smoothie nie musi być tylko koktajlem z warzyw o zielonych liściach. Wskazane jest tu dołączenie owoców i dodanie zdrowego jogurtu, pistacji, czy też innych, indywidualnie dobranych dodatków. Urozmaicenie takiego warzywnego koktajlu jest ważne, by nie mieć wrażenia, że jemy samą, przemieloną „trawę”, co czasem się zdarza przy źle zrobionym smoothie.
Owoce, które świetnie nadają się do zestawienia z warzywami, to jabłko, ananas, czy brzoskwinia. Dzięki takim składnikom każdy koktajl nabiera soczystości oraz słodyczy.
Dobrym pomysłem jest też dodanie bardziej mięsistych owoców, np. awokado, mango lub banan, co przełoży się na odpowiednio pożywną, gęstą konsystencję. Przełamane owocowym smakiem i kolorem zielone smoothie to jedna z najbardziej popularnych form koktajli.
Warzywa do koktajlu, czyli co jest podstawą zielonego smoothie?
Tworzenie koktajli wymaga chęci i kreatywnego myślenia, gdyż możliwości wprowadzania nowych smaków lub serwowanie nieoczywistych połączeń jest nieograniczone. Do zielonego smoothie idealnie pasuje szpinak i jarmuż, choć z tym ostatnim składnikiem trzeba uważać ze względu na goryczkę. Doskonałym, choć nieoczywistym składnikiem są świeże brokuły.
Jakie jeszcze stosować zdrowe dodatki do zielonego koktajlu?
Z pewnością każdy koktajl jest bardziej pożywny i dostarcza więcej energii, kiedy dodamy składników zbożowych. Idealne będą płatki owsiane lub orkiszowe. Nie tylko dają zdrowy efekt, ale niwelują również uczucie głodu.
Eksperymentowanie z zielonymi liśćmi innych warzyw daje możliwość codziennego urozmaicenia każdej diety. Warto pamiętać, że słodycz owoców, a także zbyt łagodny smak warzy podbić warto umiejętnie dobierając akcent w postaci mięty i cytryny lub limonki.
Może spodobać Ci się również:
Skończyłeś już studia pedagogiczne i masz wykształcenie wyższe, ale interesują Cię jeszcze dodatkowe studia podyplomowe? Musisz wiedzieć, że uzupełnienie posiadanego już wykształcenia o studia podyplomowe, to bardzo dobra decyzja, która…
Czytaj więcej