Idealna pizza – jakie dodatki będą najlepsze?
Smaczną potrawę możemy zamówić w pizzerii, lub zrobić samodzielnie. W obu przypadkach trzeba zdecydować o tym, jakie składniki znajdą się w górnej części ciasta. Choć lokale gastronomiczne bardzo często serwują gotowe warianty, nie wszystkie dodatki mogą przypaść nam do gustu. Na szczęście pizzerie zapewniają też możliwość wyboru własnej puli dodatków. Na które składniki postawić, by przygotować idealną potrawę?
Nie liczy się ilość dodatków…
Z pewnością będąc w pizzerii nie raz zastanawiałeś się, dlaczego tak wiele wariantów pizzy ma tylko 2 lub 3 dodatki… Nie wynika to z oszczędności właściciela lokalu, lecz świadomego działania wynikającego z właściwości potrawy. Pizza z mniejszą liczbą składników na wierzchu często ma lepszy smak i jest lżejsza.
Nadmierna liczba dodatków może utrudnić proces pieczenia. Przykładowo, gdy na powierzchni ciasta położymy różne warzywa, zawarta w nich wilgoć może opóźnić upieczenie ciasta i zmienić jego konsystencję. Dlatego bardzo często stosuje się mniejszą ilość składników, lecz stawia się na odpowiednie dopasowanie dodatków.
Sos pomidorowy – król wśród dodatków do pizzy
To składnik, bez którego nie wyobrażamy sobie pizzy. Sos stanowi idealne uzupełnienie ciasta i jest doskonałym łącznikiem między chrupiącą skórka a pozostałymi dodatkami. Amatorzy domowej pizzy mogą postawić na gotowy produkt, lub przygotować sos z przecieru albo świeżych owoców.
Oprócz sosu najczęstszym dodatkiem do pizzy jest mozzarella. Ten smaczny ser idealnie komponuje się z delikatnym ciastem. Smak pizzy może być wzbogacony dodatkiem suszonych ziół oraz warzyw, takich jak rukola czy szpinak. Amatorzy mięs z pewnością postawią na drobno pokrojonego kurczaka, plastry bekonu lub innych wędlin.
Pizza z ananasem? Na świecie to całkiem normalny dodatek!
Spór między zwolennikami i przeciwnikami pizzy hawajskiej wciąż trwa i nic nie wskazuje na to, by ten narodowy konflikt został szybko rozwiązany. Warto jednak podkreślić, że na świecie owocowe dodatki są bardzo popularne.
Przykładowo w Kostaryce popularna jest pizza z kokosem i krewetkami. Specyficznym smakiem musi odznaczać się kompozycja z Japonii, w której ciasto pokrywają ser i miód. Z kolei nasi wschodni sąsiedzi delektują się smakiem pizzy z tuńczykiem.
Każdy będzie miał własne preferencje dotyczące idealnej pizzy. Niektórzy lubią także eksperymentować, stawiając na oryginalne połączenia smaków. Dobrze jest znaleźć swój zestaw składników, z którymi idealnie skomponuje się pizza w Krakowie. Stare Miasto to miejsce, gdzie działa nasz lokal codziennie serwujący smaczne potrawy.
Może spodobać Ci się również:
Przechodząc między sklepowymi półkami z napojami alkoholowymi często nie zwracamy uwagi na ich opakowania. Jednak szukając trunku wyższej jakości, który najbardziej lubimy, od razu wiemy, w którą stronę kierować wzrok.…
Czytaj więcej