Owoce i warzywa – świeże, czy mrożone? Czy przechowywane zachowują swoje wartości?
Owoce i warzywa najlepsze dla zdrowia są wówczas, gdy są świeże, spożywane tuż po zbiorach. Jednocześnie nie wszystkich skarbów roślinnych możemy dotrzeć w ciągu roku. O ile w sezonie letnim owoców i warzyw jest mnóstwo, o tyle zima to okres, kiedy witaminy należy uzupełniać odpowiednio przechowywanymi mrożonkami.
Nasuwa się tu pytanie, czy mrożone warzywa oraz owoce mają tyle samo wartości, co świeże? Jak mrozić, a przede wszystkim w jaki sposób rozmrażać, by zachować maksymalną ilość zdrowych substancji w roślinie? Podpowiadamy poniżej.
Utrwalanie żywności przez zamrażanie – co zyskujemy, a co tracimy?
Owoce to delikatne produkty i wymagają równie delikatnego traktowania. Mrożone borówki, czy maliny, aby nie stracić na swoich walorach powinny być poddane działaniu niskiej temperatury najszybciej po zbiorach. Takie owoce musza być dojrzałe i bez oznak nadpsucia.
Utrwalone w ten sposób warzywa i owoce minimalnie tracą na wartościach odżywczych. Również smak i aromat się nie zmienia, pod warunkiem rozmrażania w odpowiedni, powolny sposób. Właściwy sposób zamrażania gwarantuje, że owoce nawet po pół roku będą w pełni wartościowe, a więc doskonale sprawdzą się zimą.
Jakie gatunki owoców mrozić i zachować ich bujny skład odżywczy?
Owoce w zależności od gatunku różnią się składem odżywczym. Minerały, mikroelementy i witaminy są we wszystkich owocach, jednak ich ilości są inne, w zależności od gatunku. Na zimę warto zamrażać maliny, jagody, czy owoce leśne, ze względu na bogactwo witaminy C i A i tych z grupy B oraz składników wspierających układ odpornościowy.
Kolejnym kryterium może być okres dojrzewania owoców, które będą w sam raz na zimę. Truskawki wcześniej dojrzewają, maliny, wiśnie, czy jeżyny później. Z części owoców można zrobić doskonałe dżemy, a część zachować w surowej postaci. Odmrożone będą miały zbliżony skład witamin, co owoce świeże.
Odmrażanie owoców i przetwarzanie, o czym warto pamiętać?
Ciekawostką jest, że przetwarzanie owoców po ich odmrożeniu, np. gotowanie, powoduje mniejszą utratę witamin, niż w przypadku świeżych produktów. Istotne jest również to, że podczas zamrażania zachowane są najbardziej prozdrowotne antyoksydanty zawarte w warzywach i owocach. Są odporne na niskie temperatury, a to oznacza, że po odmrożeniu nadal jest ich tyle samo, co w przypadku świeżych roślin.
Owoce i warzywa należy rozmrażać bezpośrednio przez spożyciem i nie zostawiać ich w ciepłym miejscu na wiele godzin, co zapobiega to utracie soku. Kolejną radą jest dodawanie do gotowania lekko zmrożonych warzyw lub owoców, aby zachować ich walory w gotującym się wywarze.
Może spodobać Ci się również:
Zima to czas, gdy nawet najbardziej zadbany samochód doznaje szeregu mniejszych i większych zniszczeń powłoki lakierniczej. Z nadejściem wiosny zmiany te zaczynają być widoczne. Aby zapobiec ich powiększaniu warto przeprowadzić…
Czytaj więcej