Pizza bianca – co to jest?

photo 1566843972142 a7fcb70de55aixlibrb 1.2.1q80fmjpgcropentropycstinysrgbw1080fitmaxixideyJhcHBfaWQiOjE0MDU1N30

Jeśli mówimy o pizzy, najczęściej pierwszym skojarzeniem jest chrupiące okrągłe ciasto z czerwonym sosem i dodatkami. Faktycznie w większości wariantów stosuje się przecier pomidorowy lub specjalnie przygotowany koncentrat. Klasyczna włoska pizza może wystąpić również w wersji białej – wtedy jest to tzw. pizza Bianca. Czym wyróżnia się ta odmiana?

Pizza Bianca bez sosu pomidorowego?

W klasycznej wersji chrupiące ciasto pokrywa się specjalnym sosem, przygotowanym na bazie krowiego sera. We Włoszech często nie stosuje się żadnego sosu, a ciasto zrasza się jedynie odrobiną oliwy z oliwek. Taka pizza najczęściej wzbogacana jest dodatkiem startego sera oraz ziół, takich jak oregano czy rozmaryn.

Pizza Bianca ma również nieco inną konsystencję. Ciasto przygotowuje się na bazie mąki i wody, jednak w tym przypadku proporcje składników są nieco inne, przez co ciasto ma bardziej wodnistą konsystencję. Pizzę Bianca przygotowuje się również znacznie dłużej – wyrabianie ciasta może trwać nawet 12 godzin. Wszystko po to, by zyskać unikalny smak i ciekawą konsystencję potrawy.

Pizza Bianca może mieć różne dodatki

Oczywiście w klasycznym wydaniu stawia się na minimalizm, dekorując spód różnymi serami żółtymi oraz ziołami i przyprawami. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by zastosować inne składniki, które upiększą smak i aromat. Na powierzchni ciasta bardzo często znaleźć można pieczarki, prażoną cebulkę oraz dodatki warzywne, takie jak rukola czy szpinak.

Pizza na krakowskich Bronowicach lub w innym lokalu może być również udekorowana dodatkiem mięsnym. Kawałki kurczaka, salami czy szynki idealnie łączą się z nieco rozwodnioną konsystencją ciasta. Trzeba jednak pamiętać o tym, by z nimi nie przesadzić. Nadmiar składników może wydłużyć czas przygotowania pizzy i całkowicie zmodyfikować jego smak.

Pizza Bianca czy pizza Rossa?

Wszystko zależy od naszych upodobań. Jeśli nie wyobrażamy sobie ulubionej potrawy bez charakterystycznego aromatu pomidorów, powinniśmy postawić na klasyczne odmiany zawierające ten składnik. Tych na szczęście jest bardzo dużo, a wiele lokali oprócz standardowego zestawu składników oferuje również przygotowanie pizzy zgodnie z indywidualnymi preferencjami.

Jeśli jednak chcemy spróbować czegoś innego, pizza Bianca jest godna naszej uwagi. Lekko nasiąknięte oliwą ciasto o nieco delikatniejszej konsystencji w połączeniu z wysublimowanym zestawem dodatków może zaspokoić podniebienie niejednego smakosza. Taka pizza również dostarczy szeregu składników odżywczych i z pewnością zaspokoimy nią swój apetyt.

 

Może spodobać Ci się również:

Jak zadbać o swoje samopoczucie podczas pandemii?

Jak zadbać o swoje samopoczucie podczas pandemii?

28 października 2020

Obecna sytuacja, spowodowana pandemią panującą na świecie, nie nastraja pozytywnie. Codzienny zalew złych wiadomości, strach o życie swoje lub bliskich osób, pogarszająca się sytuacja gospodarcza i polityczna, zmiana sposobu spędzania…

Czytaj więcej

Biznes

Lifestyle

Porady