Pizza jak z pizzerii – w jaki sposób taką przygotować?

Aby zjeść smaczną pizzę, nie trzeba wybierać drogich wariantów w renomowanych restauracjach. Taki posiłek przygotujesz również samodzielnie w domu. Dzięki temu zaoszczędzisz pieniądze i przygotujesz potrawę z takich składników, jakie lubisz. Wbrew pozorom, stworzenie idealnego ciasta wcale nie jest takie trudne. Podpowiemy dziś co zrobić, by przygotować idealną pizzę…

Ciasto to podstawa – przygotuj je zgodnie z przepisem!

Choć w Internecie można znaleźć wiele sprawdzonych pomysłów na przygotowanie ciasta, znaczna część z nich opiera się na tych samych składnikach. Zmienione są tylko proporcje, choć te w praktyce nie mają wpływu na przygotowanie ciasta. Przede wszystkim liczy się tutaj kolejność poszczególnych kroków.

Najpierw trzeba dokładnie wymieszać wodę i sól. Oba składniki najlepiej wsypać do miski, a następnie wymieszać je ze sobą łyżką. Później do osobnej miski należy przelać około 100 ml wody i dodać do niej drożdże. Woda powinna być letnia, co przyspieszy aktywację grzybów. Po chwili należy wlać utworzony roztwór do miski i wymieszać wszystko łyżką. W dalszej kolejności trzeba wyrabiać ciasto przez około 15 minut i odstawić do wyrośnięcia.

Co dodać na wierzch ciasta?

Podstawowym składnikiem pizzy jest sos pomidorowy. Można go przygotować samodzielnie lub kupić gotowy produkt. To składnik, który bezpośrednio ląduje na przygotowane ciasto. Oprócz sosu warto dołączyć jeszcze jeden lub dwa składniki, którymi mogą być: mozzarella, bekon, zioła, oliwki, pieczarki oraz inne warzywa.

Dlaczego nie warto stosować większej liczby dodatków? Powodów jest kilka… Przede wszystkim mogą one nie współgrać ze sobą, przez co ciasto stanie się zbyt ciężkie. Dodatkowo niektóre składniki w trakcie pieczenia uwalniają wodę, która opóźnia czas przygotowania potrawy. Warto więc zrezygnować z szerokiej gamy dodatków i postawić na 2 podstawowe składniki.

W jakiej temperaturze piec ciasto?

Niestety w domowych warunkach nie mamy rozbudowanego pieca o temperaturze 500 stopni, w którym mogłaby być pieczona pizza. Kraków Bronowice jest miejscem, w którym posiadamy piec umożliwiający przygotowanie idealnego ciasta, jednak standardowe kuchenki dają możliwość rozgrzania do maksimum 300 stopni. Taka ilość ciepła jednak w zupełności wystarczy…

Ile trzymać ciasto w piekarniku? Po jego rozgrzaniu należy włożyć tacę z pizzą na około 50 minut. W przypadku większej ilości dodatków proces można nieznacznie przedłużyć. Warto przy tym na bieżąco kontrolować stan pieczenia i reagować, gdy przykładowo ciasto zacznie się przypalać.

Może spodobać Ci się również:

unnamed file 11

Sklep z odzieżą bhp – czy opłaca się otworzyć?

1 kwietnia 2021

Prowadzenie własnego biznesu wcale nie jest takie łatwe, jak mogłoby się wydawać. Ważne jest to, aby wybrać branżę, która rzeczywiście nas interesuje i przyniesie zyski. Czy sklep z odzieżą BHP…

Czytaj więcej